top of page
ONTWIKKELINGEN

'Rondom d'n Plag' met elkaar - voor elkaar!

Het verhaal

De afgelopen jaren is bij Onder d’n Plag veel gebeurd en gebouwd om de brede ontmoetingsfunctie te versterken. Nu dient zich de mogelijkheid aan het project Rondom d’n Plag te realiseren. Dit project start met de aankoop van het aanpalende perceel, nu al deels in gebruik voor het parkeerterrein (sinds 2014) en de Oogstgenotentuin (sinds 2020). De eigenaar heeft ons tot 1 november 2022 de tijd en ruimte gegeven om de financiering voor de aankoop van het perceel van 2,8 hectare ten behoeve van de gemeenschap aan Stichting Onder d’n Plag te realiseren.

Steeds meer mensen weten de weg naar ontmoetingscentrum Onder d'n Plag te vinden. Dit geldt zowel voor inwoners van Over d'n Dam als daarbuiten. Daarmee sluiten we mooi aan op de doelstellingen van Onder d'n Plag namelijk faciliteren van ontmoeten en sport en bijdragen aan vitale gemeenschappen.

 

Het aan te kopen perceel biedt volop mogelijkheden om bestaande activiteiten uit te breiden en nieuwe te ontwikkelen. Er is een eerste concept voor de inrichting  gemaakt met “natuurlijk ontmoeten” en natuurinclusief als leidend thema. Daarin zijn een evenementenweide, een natuurspeeltuin, een cultuurheuvel en een voedselbos opgenomen naast een uitbreiding van de Oogstgenotentuin en de bestaande parkeerplaats. Inmiddels is er een commissie Rondom d’n Plag gevormd vanuit Bestuur ODP, Carnavalsvereniging Schottelzakken, Jeugdwerk DDDD, Vrienden ODD, Toneelvereniging ‘t Vlämke, Oogstgenoten en Bosgenoten.

​Inleiding in 't kort:

 

 

 

 

 
 

 

Wandel- en Voedselbos

Een voedselbos is een zelfvoorzienend ecosysteem waaruit op termijn het hele jaar kan worden geoogst. Afhankelijk van het seizoen varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Daarnaast levert een vitaal voedselbos een rijke ‘oogst’ op aan hoogwaardige natuur, aantrekkelijk landschap en andere nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed. Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw. Dankzij de hoge biodiversiteit en gelaagde structuur gedijen vele wilde soorten insecten, reptielen, amfibieën, vogels en zoogdieren goed in een voedselbos. Deze ‘wilde’ dieren zijn welkome gasten in het voedselbos omdat ze waardevolle functies vervullen bij de ‘productie’ van voedsel en natuur. De wissel- en samenwerking tussen de wilde en gecultiveerde natuur onder gunstige klimaatomstandigheden bevordert de ontwikkeling van een rijk en robuust agrarisch ecosysteem en een gevarieerd landschap. Het leent zich uitstekend voor wandelingen en rustige, ontspannende activiteiten.

Oogstgenotentuin

Sinds mei 2020 zijn we in Onder d’n Plag met een oogstgenotentuin gestart. Dit betekent dat er lokaal, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, biologische groenten, kruiden, bloemen en klein fruit worden geteeld in het teken van gezonde voeding, ontmoeting, verbinding, biodiversiteit en delen van kennis over de natuur. Zo valt goede zorg voor onszelf, voor elkaar en voor de aarde samen op lokaal niveau. In de afgelopen anderhalf jaar zijn we een bloeiende tuin geworden met een groeiend aantal leden, de oogstgenoten. Als lid kun je zelf je groenten komen oogsten. Uitbreiding is aan de orde om de vruchtwisseling te kunnen waarborgen en de toenemende belangstelling de ruimte te geven.

​​Financiering

Dit project willen we gaan financieren door als Stichting Onder d’n Plag een lening van 300.000 €  te vragen vanuit de leefgemeenschap en betrokkenen. We denken dit te doen door uitgifte van 600 obligatie certificaten op naam ter waarde  van 500 €. Zowel inwoners, gebruikers, ondernemers en andere betrokkenen bij Onder d’n Plag kunnen hieraan deelnemen. Daarmee kunnen we de aankoop en inrichting financieren en hopen we met zoveel mogelijk mensen en ondernemers een grote betrokkenheid te realiseren. Meerdere certificaten mag en een certificaat kan ook als gebruikersgroepje of vereniging aangeschaft worden. Na 5 jaar zal een start met aflossing van de obligaties worden gemaakt. De periode van aflossing bestrijkt 10 jaar. Ook de mogelijkheid tot het schenken van een geldbedrag of uitgelote obligaties wordt daarin betrokken.

Als Stichting Onder d’n Plag zien we in ‘Rondom d’n Plag’ een geweldige kans om als gemeenschap en gebruikers nieuwe mogelijkheden voor ontmoeten, sport, kunst, cultuur en beleving te creëren. Tevens geven we natuurontwikkeling hierin een serieuze plek. Zo bouwen we door aan een toekomstige vitale plek waar alle geledingen van de gemeenschap gebruik van kunnen maken. Dit sluit ook aan bij steeds meer lokaal denken.

Mocht U geïnteresseerd zijn in deelname aan dit project of aan de obligatielening dan kunt U verdere informatie vinden in de bijlagen hieronder.

Conceptinrichting en sfeerbeelden

Klik op de link om de conceptinrichting en sfeerbeelden in te zien (PDF bestand).

Veelgestelde vragen (FAQ)

Klik op de link om veelgestelde vragen in te zien (PDF bestand).

Reglement obligaties

Klik op de link om het reglement in te zien (PDF bestand).

rondom dn plag kaart.jpg
voedsel en wandelbos.png
evenemententerrein.png
oogstgenoten.png
​Natuurspeelplaats

Een speelavontuur waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, ravotten, bouwen, de natuur kunnen ontdekken én hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Kinderen worden door Rondom d’n Plag gestimuleerd om te gaan experimenteren en ontdekken. Van modderkeuken tot ergens door heen klimmen, er over heen klauteren of er onderdoor kruipen, van een heuvel glijden ....
Lekker buiten zijn in een veilige omgeving. Even rusten of picknicken? De natuurspeelplaats is een ontmoetingsplaats voor iedereen!

Cultuurheuvel

De jaarlijkse voorstellingen van toneelgroep ’t Vlämke en de muziekoptredens van Dedico kunnen uitgebreid worden met (kinder)voorstellingen en concerten buiten in de natuur. Ook ontstaat er zo een natuurlijke ruimte voor kunstprojecten in de breedste zin.

​Evenementenweide

Vrienden van Over d’n Dam en de Schottelzakken organiseren al jarenlang feesten. Mooie evenementen voor jong en oud boordevol gezelligheid, sportiviteit en feest! Door het kunstgrasveld op de plek van het voormalige feestterrein is een nieuwe locatie onontbeerlijk. Ook biedt het terrein ruimte voor buitenactiviteiten van Jeugdwerk DDDD en andere vereningingen van jong en oud om evenementen te organiseren in combinatie met sport en cultuur.

Bos
Heuvel
Speeltuin
Evenemententerrein
Oogstgenotentuin
Financiering
Meer info
Inschrijfformulier
bottom of page