top of page
ONTWIKKELINGEN

'Rondom d'n Plag' met elkaar - voor elkaar!

Het verhaal

 

De afgelopen jaren is bij Onder d’n Plag veel gebeurd en gebouwd om de brede ontmoetingsfunctie te versterken. Na een gezamenlijke zoektocht naar de mogelijkheden is het ons gelukt om dit plan per 31 maart  2023 daadwerkelijk te gaan realiseren in samenwerking met een lokale ondernemer uit onze leefgemeenschap. Per die datum gaan we als Stichting Onder d’n Plag de 2,8 hectare huren.


Steeds meer mensen weten de weg naar ontmoetingscentrum Onder d'n Plag te vinden. Dit geldt zowel voor inwoners van Over d'n Dam als daarbuiten. Daarmee sluiten we mooi aan op de doelstellingen van Onder d'n Plag namelijk faciliteren van ontmoeten en sport en bijdragen aan vitale gemeenschappen.


Het perceel biedt volop mogelijkheden om bestaande activiteiten uit te breiden en nieuwe te ontwikkelen. Er is een eerste concept voor de inrichting  gemaakt met “natuurlijk ontmoeten” en natuurinclusief als leidend thema. Daarin zijn een evenementenweide, een natuurspeeltuin, een (cultuur) ontmoetingsheuvel opgenomen naast een uitbreiding van de Oogstgenotentuin en de bestaande parkeerplaats.  Het overige deel van de grond wordt als groenbraak beheerd.


Inmiddels is er een actieve groep Rondom d’n Plag ontstaan  vanuit Bestuur ODP, Carnavalsvereniging Schottelzakken, Jeugdwerk DDDD, Vrienden ODD, Toneelvereniging ‘t Vlämke, en Oogstgenotengenoten.

Natuurspeelplaats

De natuurspeeltuin is een in 2023 te realiseren onderdeel van het project Rondom d’n Plag. Het doel is om kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar een mooie speelgelegenheid te bieden waar volop aandacht is voor spel en ontwikkeling met vooral veel plezier, in een natuurlijke omgeving.


De geplande locatie voor de natuurspeeltuin is naast de Oogstgenotentuin en de beweegtuin overlopend in de (cultuur)ontmoetings heuvel en de evenementen weide.
 

Zie hieronder de geplande locatie:


 

Het is de bedoeling dat kinderen op deze prachtige groene plek heerlijk aan de slag kunnen met bijv. boomstammen om op te klimmen, zand en een waterpomp om zandkastelen mee te maken, of wilgentakken voor het bouwen van hutjes en gangetjes. En ook voor (groot)ouders kan dit een prachtige ontmoetingsplek worden waar ze tijd kunnen doorbrengen met hun (klein)kinderen.

Naast de natuurspeeltuin kunnen de kinderen samen met de vrijwilligers van de Oogstgenotentuin een natuurstrook aanleggen en onderhouden. Hoe leuk is het bloemen en beestjes te leren kennen en hoe belangrijk die zijn? Hierdoor worden kinderen bewuster van de natuur en alles wat daar mee samenhangt.


De plaatsing van de natuurspeeltuin naast Onder d’n Plag geeft de kinderen toegang tot andere activiteiten op gebied van ontmoeten en bewegen in een voor hen vertrouwde omgeving. Andere gebruikers van Onder d’n Plag zoals het jeugdwerk in Over d’n Dam kunnen de natuurspeeltuin in hun activiteiten betrekken.


Een stukje grondverzet heeft al plaatsgevonden! Op dit moment wordt gewerkt aan het inventariseren van wat er allemaal in de natuurspeeltuin moet komen, de begroting en het werven van fondsen. Mid 2023 is gepland te beginnen aan de verdere aanleg en inrichting, zodat de kinderen de natuurspeeltuin in het najaar van 2023 werkelijk in gebruik kunnen gaan nemen.


Een speelavontuur waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, ravotten, bouwen, de natuur kunnen ontdekken én hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Kinderen worden door Rondom d’n Plag gestimuleerd om te gaan experimenteren en ontdekken. Van modderkeuken tot ergens door heen klimmen, er over heen klauteren of er onderdoor kruipen, van een heuvel glijden ....
Lekker buiten zijn in een veilige omgeving. Even rusten of picknicken? De natuurspeelplaats is een ontmoetingsplaats voor iedereen!

Cultuur en ontmoetingsheuvel

De jaarlijkse voorstellingen van toneelgroep ’t Vlämke en de muziekoptredens van Dedico kunnen uitgebreid worden met (kinder)voorstellingen en concerten buiten in de natuur. Ook ontstaat er zo een natuurlijke ruimte voor kunstprojecten in de breedste zin of is het gewoon een mooie plek om te vertoeven en te genieten van ons prachtige polderland.

 

Evenementenweide

Vrienden van Over d’n Dam en de Schottelzakken organiseren al jarenlang feesten. Mooie evenementen voor jong en oud boordevol gezelligheid, sportiviteit en feest! Door het kunstgrasveld op de plek van het voormalige feestterrein is een nieuwe locatie onontbeerlijk. Ook biedt het terrein ruimte voor buitenactiviteiten van Jeugdwerk DDDD en andere verenigingen van jong en oud om evenementen te organiseren in combinatie met sport en cultuur.

Oogstgenotentuin

Sinds mei 2020 zijn we in Onder d’n Plag met een oogstgenotentuin gestart. Dit betekent dat er lokaal, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, biologische groenten, kruiden, bloemen en klein fruit worden geteeld in het teken van gezonde voeding, ontmoeting, verbinding, biodiversiteit en delen van kennis over de natuur. Zo valt goede zorg voor onszelf, voor elkaar en voor de aarde samen op lokaal niveau. In de afgelopen anderhalf jaar zijn we een bloeiende tuin geworden met een groeiend aantal leden, de oogstgenoten. Als lid kun je zelf je groenten komen oogsten. Uitbreiding is aan de orde om de vruchtwisseling te kunnen waarborgen en de toenemende belangstelling de ruimte te geven.

Financiering

Dit project is opgenomen in de begroting van  Stichting Onder d’n Plag. Samen met gebruikers gaan we de jaarlijkse huur voor dit perceel opbrengen .
Als Stichting Onder d’n Plag zien we in ‘Rondom d’n Plag’ een geweldige kans om als gemeenschap en gebruikers nieuwe mogelijkheden voor ontmoeten, sport, kunst, cultuur en beleving te creëren. Tevens geven we natuur inclusiviteit hierin een serieuze plek. Zo bouwen we door aan een toekomstige vitale plek waar alle geledingen van de gemeenschap gebruik van kunnen maken. Dit sluit ook aan bij steeds meer lokaal denken.

Bij vragen of op opmerkingen of hebt u een initiatief op deze mooie plek dan kunt u ons bereiken op emailadres: rondom@onderdnplag.nl , t.a.v. projectgroep Rondom d’n Plag.

 

 

 

natuurspeelplaatslocatie.jpg
natuurspeelplaatslocatie2.jpg
bottom of page